[Persbericht] Eerste Curacao Inclusion Award voor Avila Beach Hotel, Nautilus Restaurant en IBIS Management

Sep 11, 2017 | News, Press releases

Willemstad, 11 september 2017

 

Afsluiting van het Curaçao Inclusion Project van Fundashon Alton Paas waar aandacht werd besteed aan rolstoel-toegankelijkheid

 

 

 

Willemstad – FUNDASHON ALTON PAAS is blij en dankbaar voor de ondersteuning en impact van het eerste Curaçao Inclusion Award.  Samen met haar partners CHATA en CTB geeft Fundashon Alton Paas meer inhoud aan Toegankelijkheid en Inclusie op Curaçao. Vrijdag avond vond het afsluitingsprogramma plaatst en werd bijgewoond door 3 ministers, een volle zaal die van het begin tot het einde van de nacht door een spannende en inspirerende nacht ging met op het einde een show van de beroemde Randal Corsen en zijn orkest.

 

Deze derde fase van het Curacao Inclusion Project kan beschouwd worden als een succes. Vrijdag avond jl startte het programma met een wheelchair challenge voor de gasten. De aanwezige ministers en nog een paar andere gasten hebben de challenge aangenomen en rijdde in een rolstoel vanaf de receptie tot de ingang van de zaal op een tapijt die die meer eist van een persoon in een rolstoel. Het officiële programma startte met de woorden van Alton Paas zelf die aandacht heft gegeven aan het vijf jarig bestaan van Fundashon Alton Paas. Gedurende hun 5 jarig bestaan zagen zij Toegankelijkheid als de noodzaak voor personen in een rolstoel om meer actief te zijn in de gemeenschap. Daarom heeft Fundashon Alton Paas gekozen om aandacht aan toegankelijkheid te besteden. De spreker voor de opening was Minister van MEO, waaronder CTB ook ressorteert, drs. Steven Martina heeft erkend wat de mogelijkheden die wij als Curaçao kunnen hebben als wij toegankelijk en inclusief kunnen zijn en heeft belooft om dit aspect ook mee te nemen in zijn ministerie. Hierna werd de making van het Curacao Inclusion Award door Francis Sling, een van onze gerenommeerde artiesten, gepresenteerd.

Hierna volgende ergotherapeut Maaike Versteeg die belast was met de coördinatie van de audit. Zij geeft aan dat een ergotherapeut als doel heeft om hun cliënten te begeleiden om meer zelfstandig mogelijk te zijn. De cliënt kan een of ander beperking hebben maar het hoofddoel is altijd zelfstandigheid. Hierdoor is deze thema van vanavond zo belangrijk en dat wij allemaal proactief moeten zijn en niet alleen omdat Fundashon Alton Paas het in een aantrekkelijke jas heeft gezet. Het is een recht van iedereen, ook mensen in een rolstoel, om te kunnen participeren in de gemeenschap en dat zij bij elke vestiging naar binnen kunnen gaan en daarvan gebruik kunnen maken. Dit is de reden waarom mw. Versteeg samen met collega ergotherapeuten dit initiatief heeft ondersteund en hebben zich verenigd met Fundashon Alton Paas oor dit doel. De conclusie van de audit is dat geen enkele vestiging voor 100% voldoet aan de basis eisen voor toegankelijkheid volgens de Integrale Toegankelijkheidsstandaard Nederland. Enige van de punten waar ernaar is gekeken is parkeerplaats. Is er een bord dat aangeeft dat hier een parkeerplaats is voor gehandicapte? Wat is de afmeting want het moet breder zijn dan normaal voor de rolstoel naast de auto. Is er stoep om binnen te gaan? Heeft de ingang een drempel, is de helling te steil? Is er een lift? Kan het door de persoon in rolstoel bediend worden? Is er een aangepast toilet met een draai mogelijkheid voor rolstoel? Kan de persoon de wasbak gebruiken? In een restaurant kan hij comfortabel aan tafel zitten? Sommige vestigingen hebben bepaalde aanpassingen gedaan om personen in een rolstoel te accommoderen. Nu dat wij de rapporten gaan leveren, verwachten wij dat elke vestiging dieper ingaat in het onderwerp en iets eraan doet.

De heer Miles Mercera van CHATA geeft aan dat wij nu kunnen zien wat toegankelijkheid en inclusie voor Curaçao kan betekenen en dat wij de meest toegankelijke Caribische eiland kunnen worden. Hierna maakte de heer Mercera bekend The Most Accessible Hotel zijnde Avila Beach Hotel.

Fundashon Alton Paas toonde een video over toegankelijkheid wat een persoon in een rolstoel in haar route van en naar werk moet meemaken en het gevaar eraan gebonden. Hierna sprak Minister van VVRP Minister Zita Jesus-Leito en gaf aan dat zij werd benaderd over het geval van de persoon in de video. Mevrouw Jesus-Leito toonde het belang ervan en de inzet van haar ministerie om de veranderingen te maken die nodig zijn voor Curaçao om toegankelijk te zijn voor iedereen. Minister Jesus-Leito maakte bekend The Most Accessible Restaurant zijnde Nautilus Restaurant van Renaissance Hotel.

Voor de laatste erkenning was Alton Paas zelf hiervoor verantwoordelijk. Curaçao heeft online gekozen uit de 4 werkgevers, Seawings NV, Kinderoorden Brakkeput, IBIS Management en Nationaal Bibliotheek wie de erkenning zou krijgen. Curaçao heeft gekozen voor IBIS Management zijnde The Most Accessible Werkgever.

Voor de officiële afsluiting van het programma gaf onze Minister President de heer Eugene Rhuggenaath enkele woorden aan de aanwezigen. De heer Rhuggenaath heeft de aanwezigen gevraagd voor een seating ovation voor de heer Alton Paas waaraan de aanwezigen hebben voldaan. Minister President toonde waardering voor het werk dat door Alton Paas wordt gedaan en het feit dat hij zich niet heeft laten beïnvloeden door zijn situatie. Minister President de heer Rhuggenaath heeft beloofd dat zijn kabinet zal werken aan inclusie, participatie van iedereen in de gemeenschap en de ondersteuning aan personen met een beperking.

Dus een avond, geleid door MC Scarlet Zalm, geladen met inspiratie met ook declamatie van Crisen Schorea. Naast de video over toegankelijkheid is er ook een andere video gelanceerd over de mogelijkheden waar een persoon in rolstoel ook kan genieten van het leven.

Als laatste konden de aanwezigen genieten van een geweldige presentatie van Randal Corsen met orkest. Er waren momenten waar personen in een rolstoel naar de dansvloer zijn gegaan om te dansen en genieten van de muziek. Zeker een avond waar iedereen heeft genoten, maar belangrijker het feit over de bewustwording dat wanneer wij iedereen laat participeren in de gemeenschap wij meer kunnen winnen als gemeenschap en iedereen heeft voordeel daarvan.